Kvalitní spánek i lepší nálada. Překvapivá fakta o omega-3 mastných kyselinách, které jste možná nevěděli
Omega-3 mastné kyseliny – hodně se o nich píše a mluví. Je ale ten poprask opodstatněný? Určitě jste už slyšeli, že jsou důležité pro vaše zdraví, ale zamysleli jste se někdy nad tím, jak to celé začalo a jaké různé benefity Omega-3 mastné kyseliny nabízejí?
Dnes je již prokázáno, že dostatečný příjem Omega-3 mastných kyselin může vašemu tělu přinést spoustu benefitů. DHA a EPA Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro bezproblémové fungování těla, neboť podporují normální činnost srdce a mozku. Dalo by se také říci, že pomáhají vašemu tělu běžet jako dobře namazaný stroj. Omega-3 mastné kyseliny však nejsou žádný krátký úlet, ale takříkajíc vztah na celý život. Nemějte však z tohoto závazku strach! Pravidelné užívání Omega-3 mastných kyselin se Vám 100krát v dobrém vrátí. Navíc je potřebujeme prakticky všichni, počínaje mladými až po starší lidi.
Každodenní stres a spěch, spolu se zrychleným životním stylem může být překážkou zabezpečení denního přísunu důležitých živin, včetně Omega-3 mastných kyselin. Je to navíc obzvláště obtížné, pokud konzumace ryb není takříkajíc Váš „šálek kávy“. Mastné mořské ryby jsou totiž hlavním zdrojem důležitých mastných kyselin DHA a EPA.
S trochou důvtipu a disciplíny však může být zajištění dostatečného množství Omega-3 mastných kyselin hračkou. Podívejme se blíže na to, jak a kde to celé začalo, a o kterých účincích Omega-3 jste možná nevěděli.
1. Průlomový výzkum ze severu
Všechno to začalo dvěma Dány, párem psích spřežení a výletem do Arktidy v roce 1970. Jørn Dyerberg, mladý lékař se smyslem pro dobrodružství chtěl zjistit, zda existuje možný vztah mezi stravou grónských Inuitů s vysokým obsahem tuků a nízkým výskytem srdečních chorob. Tehdy byli Inuité ještě rybářskou a loveckou společností a jejich stravu tvořily většinou ryby a tuleni. Může to být tajemství jejich zdraví?
Dr. Dyerberg přesvědčil kolegu vědce Dr. Hanse Olafa Banga, aby se vydal na severozápadní pobřeží Grónska studovat stravovací návyky Inuitů. Po dvou letech a po analýze 130 vzorků krve objevil tým ve své laboratoři v Dánsku dvě mastné kyseliny – EPA a DHA. Od této chvíle prudce stoupalo povědomí a chápání významu Omega-3 mastných kyselin pro lidské zdraví. Dodnes bylo publikováno více než 40 000 vědeckých prací a 4000 klinických studií.
2. Udržování vyrovnané nálady
Zdraví mozku a dobrá nálada patří mezi hlavní zájmy současných spotřebitelů. Zejména poruchy nálady se stávají stále důležitější oblastí výzkumu a stále více důkazů poukazuje na skutečnost, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci podpořit dobrou náladu a omezit deprese. V mladém věku, jak je dobře známo má DHA pozitivní dlouhodobý vliv na neurokognitivní vývoj dítěte. DHA je také uznávána jako základní živina pro celkové zdraví mozku během celého života, podporuje téměř každou oblast mozkových funkcí, včetně pozornosti, výkonnosti v práci nebo ve škole. EPA a DHA omega-3 mastné kyseliny nedávno prokázaly i pozitivní účinky na snížení symptomů spojených s poruchami nálady.
Stále více důkazů naznačuje, že nízké hladiny omega-3 mastných kyselin v plazmě jsou spojeny s horším duševním zdravím a horší náladou. Ve skutečnosti se zdá, že deprese je méně častá v zemích, kde lidé jedí velké množství ryb. Tuto teorii dále podporují studie zaměřené na prenatální a postnatální depresi – běžnou poruchu nálady, která se vyskytuje u některých žen během těhotenství a po porodu. Výsledky studie z roku 2014 ukázaly, že suplementace omega-3 pomáhá ženám udržet si lepší náladu během těhotenství a po porodu.
3. Zlepšení kvality spánku
Dobrý noční spánek je jedním ze základních pilířů optimálního zdraví. Dnes již existuje několik zajímavých vědeckých zjištění, která zdůrazňují výhody omega-3 mastných kyselin pro spánek během celého života. Například se ukázalo, že pravidelná konzumace ryb zlepšuje délku a kvalitu spánku u dospělých a tyto výhody omega-3, zejména DHA, byly prokázány i u dětí a dospívajících. Jedna studie zkoumající účinky 600 mg/den suplementace DHA u dětí ve věku 7-9 let zjistila, že délka spánku se prodloužila o jednu hodinu po zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin. Další zpráva ukázala, že teenagrové s nejvyššími hladinami DHA v jejich plazmě spali o víkendech o 32 minut déle, když byla suplementována DHA během jednoho týdne. Nízké hladiny DHA jsou také spojeny s nižšími hladinami hormonu melatoninu, který pomáhá jednotlivcům usnout. Jelikož se stále více spotřebitelů zajímá o pravidelný kvalitní spánek, je jasné, že omega-3 mastné kyseliny mohou nabídnout skvělé řešení. A významně mohou pomoci také doplňky stravy.
Naším doporučením je Fjord Strong Omega-3 s vysokým obsahem DHA a EPA. Přípravek pochází z Norska, ze země, která je celosvětově považována za oblast s nádhernou přírodou a čistými řekami. Jako zdroj základní suroviny jsou využívány volně žijící ryby, které mají přirozeně jednu z nejvyšších hladin omega 3 kyselin, díky čemuž přípravek obsahuje extra silnou dávku esenciálních omega 3 kyselin. Malé ryby jsou navíc loveny systémem udržitelného rybolovu ze snadno obnovitelných zdrojů, čímž se snižuje dopad na životní prostředí a chrání se mořské zdroje. I proto byl výrobci surovin pro přípravek Fjord Strong Omega 3 schválen statut „Friend of the Sea“.
Reference:
1, Meldrum S. and Simmer K. Docosahexanoic acid and neurodevelopment outcomes of term infants. Annals of Nutrition and Metab., vol. 69 (supplement 1), str. 23-28, 2016.
2, Fontani, G., et al., “Cognitive and Physiological Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Healthy Subjects.” European Journal of Clinical Investigation 35 (11): 691–99.
3, Vaz et al. Omega-3 supplementation from pregnancy to postpartum to prevent depressive symptoms: a randomized placebo-controlled trial. BMC Pregnancy and Childbirth, vol. 17, no. 180, 2017.
4, Pao-Yen et al. Are omega-3 fatty acids antidepressants or just mood-improving agents? The effect depends upon diagnosis, supplement preparation and severity of depression. Molecular Psychiatry, vol. 17, str. 1161-1163, 2012.
5, Mozurkewich, Ellen L et al. The Mothers, Omega-3, and Mental Health Study: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. American Journal of Obstetrics and Gynecology, vol. 208, no. 4, 2013.
6, Del Brutto et al. Dietary fish intake and sleep quality: a population-based study. Sleep Med., vol. 17, str. 126-128, 2016.
7, Montgomery P et al. Fatty acids and sleep in UK children: objective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. J Sleep Res., vol. 23, no. 4, str. 364 -388, 2014.
8, Jansen et al. Plasma DHA is related to sleep timing and duration in a cohort of Mexican Adolescents. The Journal of Nutrition, vol 150, no.30, str. 592-598, 2020.
9, Richardson et al. Omega-3 and sleep: new insights from the DHA Oxford Learning and Behavior (DOLAB) study. Lipid Technology, vol. 27, no. 5, 2015.
10 Peuhkuri K et al. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food Nutr Res., vol. 56, 2012.