Poškození jater nezpůsobuje jen alkohol. Kdy bychom měli zpozornět?

ochorenie pecene steatoza

To, že naše játra nejsou v pořádku, si obvykle všimneme teprve tehdy, když jaterní hodnoty v krvi naznačují poškození jaterních buněk. Nejčastějšími příčinami onemocnění jater jsou alkohol, obezita, konzumace tučných jídel, nadměrné užívání léků a jiných škodlivých látek, patogeny jako viry (např. viry hepatitidy) nebo bakterie, ale také onemocnění žlučových cest či žlučové kameny. Nejčastější formou onemocnění jater je ztukovatění jater, které postihuje jednoho ze tří dospělých Evropanů a tento trend se zvyšuje. Vyskytuje se tehdy, když játra ukládají více tuku, než dokáže vyloučit zejména díky vašemu životnímu stylu. Ztukovatělá játra obvykle zůstávají roky nepovšimnuta, ale později způsobují vážné potíže.

Odborníci tvrdí: „Nemocná játra mohou poškodit srdce nebo svalovou soustavu. Pokud se u vás objeví ztukovatění jater ve věku 35 let, je téměř jisté, že v 65 letech dostanete infarkt. K prvním závažnějším příznakům onemocnění jater patří častá únava, deprese či pocit tlaku v pravé horní části břicha. Další příznaky po tom jsou ještě znepokojivější. Ty jsou například: žluté oči a žlutá kůže, svědění, zvracení nebo bolest v oblasti jater. Nakonec krvácení do trávicího traktu, zvětšená slezina a zvýšená náchylnost k infekcím. To vše jsou již příznaky jaterní cirhózy. Játra nevysílají signál bolesti, a proto se musí pravidelně provádět krevní testy, aby se předešlo nepříjemným překvapením. Je důležité, abychom tak učinili již v mladším věku.“

Stále se obecně věří, že poškození jater je primárně způsobeno vysokou konzumací alkoholu. Jedná se však o mylnou představu!

Lékaři stále častěji objevují poškození jater i u lidí, kteří alkohol nekonzumují vůbec nebo jen ve velmi malém množství. „Asi 25 % světové populace v současnosti trpí nealkoholovým ztukovatěním jater a tento podíl bude v následujících letech nadále stoupat,“ říkají lékaři. Toto nealkoholové ztukovatění jater postihuje zejména ženy, diabetiky a lidi s nadváhou. Alkoholové ztukovatění jater je ovšem samozřejmě i vážný zdravotní problém.

Pokud se v rámci ztukovatění jater objeví zánětlivá reakce, nazývá se to steatohepatitida. Lze ji rozdělit na nealkoholovou steatohepatitidu (NASH) a alkoholovou steatohepatitidu (ASH). Bez důsledné změny životního stylu se zánět jater mění na fibrózu jater. Jaterní tkáň se stále více „proměňuje“ a nahrazuje pojivovou tkání. To znamená, že játra budou mít méně funkční tkáň, která může provádět své vlastní úkoly. Tento proces je obvykle nezvratný a následně se může vyvinout jaterní cirhóza. Cirhóza je konečným stadiem chronického onemocnění jater a je spojena s výrazně kratší očekávanou délkou života.

Hranice mezi alkoholovým a nealkoholovým poškozením jater se však stále více stírá: „V naší zeměpisné šířce se často setkáváme s lidmi, kteří mají oba problémy. Alkohol konzumují s mírou, ale jsou obézní a příliš málo cvičí. Stačí jedna sklenka červeného vína denně a už se u nich rozvine jaterní cirhóza,“ zdůrazňují lékaři a dodávají „Lev zabíjí svou kořist, ale sní jen tolik, kolik potřebuje.“

My, na druhé straně, kráčíme po pěší zóně, ucítíme vůni pekárny, dáme si koláč, o kus dál narazíme na kebab a následuje další a další podnět. Neustále se přetěžujeme a narážíme na hranice svých jater. Pokud navíc pravidelně konzumujeme hodně fruktózy, je to pro játra peklo.

Pozor na vysoké dávky fruktózy!

fruktoza pecen

Učili nás, že ovoce je zdravé. A o tom ani nikdo nepochybuje. Ale pokud si dáme denně litr pomerančového džusu, nezapomínejme, že to zároveň znamená množství cukru obsaženého v pěti, šesti nebo sedmi pomerančích najednou. A to je vcelku velká zátěž pro naše játra. V mnoha potravinách a slazených nápojích se nachází fruktóza nebo glukózovo-fruktózový sirup. Litr kolového nápoje, který také obsahuje glukosovo-fruktózový sirup, obsahuje 11 dkg cukru. (!) Jejich pravidelná konzumace situaci ještě zhoršuje.

Souvislost nadměrného užívání fruktózy s iniciací a následným rozvojem jaterní steatózy potvrzují i ​​mnohé studie. 1,2

Věnujte pozornost složení potravin, které nakupujete a konzumujete. Důkladnější výběr potravin může znamenat první krok k cestě ke zdravějším játrům. Krok 2 může být záměna slazených nápojů za neslazený čaj.

Pomoc při regeneraci jater může přinést také výživový doplněk Gastroval Hepar, který obsahuje extrakty až ze 7 účinných bylin. Základem je dobře známý ostropestřec mariánský a kurkuma, které jsou pro své příznivé účinky na játra využívány již po staletí.

Gastroval hepar pecenprejit do eshopu 2

 

Zdroje:

1, National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372893/
2, ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827818300667