„Játra jsou královnou trávení Hastings. Pokud chcete mít dobré trávení, postarejte se o svá játra.“
Takto radil detektiv Hercule Poirot svému kolegovi, kapitánu Hastingsovi ve stejnojmenném seriálu Agathy Christie. Můžeme se nad tím pousmát, avšak tento výrok se vskutku zakládá na pravdě. Přečtěte si 5 zajímavých faktů o játrech, které jste (možná) nevěděli.
-
Játra se dokážou sama regenerovat:
Jedním z nejpřekvapivějších faktů o játrech jsou její regenerační schopnosti. Játra mají úžasnou schopnost regenerovat nebo i úplně dorůst. K tomu potřebuje jen 25-30% původní tkáně. To znamená, že i když se extrahuje až 70% jater, zbývající jaterní tkáň se může regenerovat a obnovit funkci jater. Podle studie z roku 2009 v Journal of Cell Physiology, pokud člověk daruje více než polovinu jater pro transplantační účely, jeho játra doroste do své původní velikosti za přibližně dva týdny.
- Játra uchovávají vitamíny a minerály:
Játra uchovávají základní vitamíny a minerály, včetně vitamínů A, D, E, K a B12, jakož i železo a měď. Tyto vitamíny a minerály se uchovávají v játrech, dokud je tělo nepotřebuje. Jedná se o důležitou funkci jater, neboť zajišťuje, že tělo má neustálý přísun těchto základních živin. Játra také pomáhá při přeměně vitamínu D na jeho aktivní formu. Pro zajímavost, v našem těle se nachází 3-5 gramů železa az toho jsou přibližně 1-2 gramy v játrech. Při průměrné denní potřebě 20-25mg železa tak játra udržují rezervu železa na 40-100 dní.
- Játra metabolizují množství chemických látek:
Játra jsou zodpovědná za metabolismus léků, alkoholu a jiných chemikálií, které přijímáme dýcháním nebo potravou a za jejich přeměnu na méně nebezpečné látky, které pak dokážeme vyloučit z těla. Tělo nedokáže tyto látky zpracovat bez jater.
- Játra dokážou odstranit bakterie z krve:
Játra hrají klíčovou roli i při obranyschopnosti našeho organismu. Odstraňuje bakterie a jiné škodlivé látky z krevního oběhu. Obsahuje buňky zvané Kupfferovy buňky, které dokáží pohltit a zničit bakterie, viry a jiné škodlivé částice.
- Játra výrazně napomáhají správnému trávení:
Játra se podílí zejména na metabolismu tuků, vytváří žluč a látky zabezpečující trávení tuků v tenkém střevě. Na starosti má však také metabolismus cukrů a bílkovin. Játra také pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi. Přeměňují glukózu z potravin bohatých na sacharidy na glykogen a uskladňují jej. Naopak uvolňují ho mezi jídly pro udržení optimální hladiny cukru v krvi.
Bonus na závěr:
Věděli jste, že káva a zelený čaj jsou nápoje, které nejvíce chrání játra? Podle studie káva snižuje riziko vzniku jaterní cirhózy a zelený čaj snižuje hodnoty jaterních enzymů. Všechno s mírou samozřejmě, neplatí, že čím více kávy a čaje, tím lépe. Maximálně 1-2 kávy a 1 zelený čaj denně.