Dokáží Omega-3 mastné kyseliny snížit srdečně-cévní rizika i při rodinné anamnéze kardiovaskulárních chorob?
Příznivý účinek Omega-3 mastných kyselin EPA a DHA na srdečně-cévní systém je již dlouho prokázanou a také odbornou veřejností akceptovanou skutečností.
V nedávno ukončené studii se výzkumný tým docentky MUDr. Federicy Laguzzi ze stockholmského Karolinského Institutu zaměřil na zjištění toho, zda příjem Omega-3 mastných kyselin, speciálně však EPA a DHA, dokáže ovlivnit riziko, výskyt nebo závažnost srdečně-cévních onemocnění u lidí, kteří měli v rodinné anamnéze častější výskyt těchto onemocnění. Průzkum se týkal téměř 41 000 dospělých.
Průzkum byl proveden metodou analýzy několika již provedených studií a kritickým zhodnocením jednotlivých výsledků.
Jaké jsou výsledky studie?
Zjištění z této studie naznačují, že nízké hladiny EPA/DHA v krvi/tkání, vyplývající z nízkého příjmu tuků přítomných v mastných rybách, mohou zesílit riziko kardiovaskulárních onemocnění u těch, kteří jsou již vystaveni zvýšenému riziku kvůli rodinné anamnéze. Výsledky studie potvrdily současné směrnice kardiovaskulární prevence týkající se konzumace potravin bohatých na EPA/DHA (tj. mastné ryby nebo doplňky stravy s vysokým obsahem EPA a DHA), zejména u lidí s rodinnou anamnézou kardiovaskulárních onemocnění. Tým autorů zároveň vyjádřil přesvědčení, že i potraviny bohaté na jiné mastné kyseliny než ALA (rostlinné oleje a ořechy) by měly být součástí stravy.
Závěrem studie je tedy prohlášení autorů, že jedinci s rodinnou anamnézou kardiovaskulárních chorob by měli určitě dbát o zvýšený příjem Omega-3 mastných kyselin.
Co když nemám rád ryby nebo jich nejím dostatek?
Není úplně jednoduché, zvláště v našich středoevropských podmínkách, konzumovat dostatečné množství mastných ryb. Japonci a obyvatelé severní Evropy mají z tohoto pohledu výhodu. Řešením je najít produkt, který přesvědčí kvalitami a zároveň dodá našemu tělu to, co potřebuje. Doporučujeme Fjord Strong Omega-3 Rybí olej. Přípravek pochází z Norska, ze země, která je celosvětově považována za oblast s nádhernou přírodou, čistými řekami a můrami. Jako zdroj základní suroviny jsou využívány volně žijící ryby, které mají přirozeně jednu z nejvyšších hladin omega 3 kyselin, díky čemuž přípravek obsahuje extra silnou dávku esenciálních omega 3 kyselin. Malé ryby jsou navíc loveny systémem udržitelného rybolovu ze snadno obnovitelných zdrojů, čímž se snižuje dopad na životní prostředí a chrání se mořské zdroje. I proto byl výrobci surovin pro přípravek Fjord Strong Omega 3 schválen statut „Friend of the Sea“.
Zdroj:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.123.065530